Imajo večjezični boljša ušesa?

Kaj: Poljudno predavanje za starše in pedagoške delavce ter za vse, ki vas zanima vpliv glasbe in znanja jezikov na sporazumevalno zmožnost otrok. Še posebej pa za starše otrok, ki so sodelovali v eksperimentu.

Kdaj: TOREK, 3. oktober 2017, od 18.00 do 19.00

Kje: Univerza v Novi Gorici, Vipavska 13

Imate otroka v glasbeni šoli ali morda na jezikovnih uricah? Lepo poje ali igra svoj inštrument, lahko gleda risanke v italijanščini in kupi kruh na italijanski ali slovenski strani? Ali vas zanima, kakšen je vpliv teh dejavnosti na njegove možgane in njegove zmožnosti?

Sodelavce Centra za kognitivne znanosti jezika, Arthurja Stepanova, Matica Pavliča in Penko Statevo je zanimalo prav to. Zato smo v sodelovanju z osnovnimi in glasbenimi šolami v okolici Nove Gorice na obeh straneh meje* izvedli zanimivo znanstveno raziskavo, o kateri bomo poročali v tem predavanju.

Z eksperimentom poslušanja smo preverjali, ali znajo dvojezični in glasbeno izobraženi otroci razlikovati med stavki, ki vsebujejo iste besede v istem vrstnem redu, a so vseeno skladenjsko in pomensko različni (slovenski primer bi bil „Čez cesto je stekla lisica“).

Seveda tak eksperiment deluje le, če otroci besed ne razumejo, zato smo ga izvajali v zanje neznanem jeziku (francoščini). Pri razlikovanju so se otroci torej lahko zanašali le na premore, višino in hitrost govora. Testirali smo različne skupine otrok, ki so se razlikovale glede na to, ali otroci obiskujejo glasbeno šolo in  koliko jezikov govorijo.

Smo potrdili tezo, da bodo med opisanimi stavki bolj natančno razlikovali glasbeniki in večjezični otroci? Tako se zdi … vendar … Za pojasnjevanje rezultatov potrebujemo malo več časa – na primer kratko poljudno predavanje!

Predavanje bo potekalo v sklopu Tedna Univerze v Novi Gorici (od 2. do 6. oktobra  2017) in sicer v TOREK, 3. oktobra 2017, od 18.00 do 19.00 v prostorih Univerze v Novi Gorici (Vipavska 13, Nova Gorica). Predaval bo dr. Matic Pavlič.

Več o predavanju in o Centru za kognitivne znanosti jezika si lahko preberete na: http://www.ung.si/sl/raziskave/center-za-kognitivne-znanosti-jezika/.

Več o našem delu na področju večjezičnosti pa lahko izveste na  http://vecjezicnost.ung.si/?lang=sl_SI&page_id=161# (kjer je tudi možnost postavljanja vprašanj) ali na naši Facebook strani https://www.facebook.com/vecjezicnost/.

*OŠ Dobrovo s PŠ Kojsko, OŠ Renče in OŠ Šempas, OŠ Šempeter s PŠ Vrtojba, OŠ Milojke Štrukelj, SŠ Trinko s PŠ Zupančič in PŠ Erjavec, Glasbena šola Nova Gorica in glasbena šola Emila Komela. Za sodelovanje se ustanovam, njihovim ravnateljicam oz. ravnateljem ter predvsem pedagoškim delavcem, ki so koordinirali testiranja, iskreno zahvaljujemo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *