AThEME

AThEME (tj. Advancing the European Multilingual Experience, slov. Izboljšanje evropske večjezične izkušnje), je obsežen skupni evropski projekt, ki raziskuje dvojezičnost in večjezičnost v Evropi.

Rečemo lahko, da je večjezičnost v Evropi doma. Res je, da je več evropskih držav uradno večjezičnih, a ob tem mnogo Evropejcev govori različne jezike zaradi drugih razlogov. Med te razloge spadajo družine, v katerih imajo starši različne materne jezike, ki jih nato uporabljajo s svojimi otroki, preseljevanje, želja po boljših priložnostih v službi in tako naprej. Posledica teh razlogov je, da lahko več kot pol evropske populacije govori več kot en jezik. Evropa se zato zdi popoln teren za raziskovanje različnih lastnosti večjezičnosti in ravno zato projekt AThEME postavlja temelje svojih raziskav prav v Evropi.

Projekt, ki je bil ustanovljen marca 2014 in ki naj bi trajal do marca 2019, želi z orodji jezikoslovja in psihologije z različnih stališč raziskati večjezičnost v Evropi. Glavni cilj projekta je dvigniti zavest pri oblikovalcih politike, zdravstvenih delavcih, akademikih in tistih, ki delajo v izobraževanju.

Del projekta AThEME je tudi Večjezičnost velja. Gre za iniciativo, katere osrednji cilj je povezati raziskovalce z družinami, politiki, zdravstvenimi delavci in pedagogi po Evropi. Večjezičnost velja ter druge evropske veje Bilingualism Matters širijo informacije o dvojezičnosti, ki temeljijo na znanstvenih raziskavah, in sodelujejo s splošno javnostjo s pomočjo svetovalnih služb ter javnih nastopov.

Če želite o AThEME izvedeti več, lahko obiščete povezavo tukaj

 

Če želite prejemati novice glede AThEME-a, se naročite tule! (Elektronska pošta bo v angleščini).

* indicates required

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *