Dan maternega jezika – preživite ga v jezikovnem tandemu

Učenje drugega jezika v tandemu je dejavnost, ki se je razvila med programom mladinske izmenjave med govorci nemščine in francoščine v šestdesetih letih in je od takrat postala ključen del učnih načrtov v izobraževalnih programih za učenje drugih jezikov. Beseda "tandem" je prispodoba za udeleženca, ki poganjata na istem kolesu, pri čemer materni govorec podpira tistega, ki se njegovega jezika šele uči. Udeleženca se redno srečujeta z namenom, da se drug od drugega naučita maternega jezika.
Dejavnost je neformalna in ima prednost osebnega stika z govorcem ena na ena, poleg tega pa je učenec nemudoma postavljen pred dejstvo, da mora začeti uporabljati novi jezik – kar je v sladu z modernimi pristopi k učenju tujih jezikov.


Srečanje je sestavljeno iz dveh delov:

 • v prvem delu ima govorec A vodilno vlogo v svojem maternem jeziku, dejavnost pa služi kot učna ura za govorca B;
 • v drugem delu se vlogi zamenjata in vodilno vlogo prevzame govorec B v svojem maternem jeziku, komunikacija pa predstavlja učno uro za govorca A.

 • Gre za avtonomno dejavnost, ki jo lahko učenca jezika izvajata brez prisotnosti organizatorja ali učitelja; je simetrična in vzajemna, saj govorca zamenjata svoji vlogi in nihče od njiju ni ves čas učenec ali ves čas učitelj; je neformalna in zabavna, saj lahko učenec v prijateljskem vzdušju vadi oba jezika v interakciji s sebi enakim učencem. V zadnjih letih je tak pristop postal tudi predmet raziskav v poučevanju in izobraževanju z namenom razumeti, v kateri vidikih učenja tujega jezika učenci pri taki dejavnosti najbolj napredujejo.

  Tekom mednarodnega dneva maternega jezika predlagamo, da to tandemsko srečanje izvedemo prek spletnega okolja https://spatial.chat/s/bilingual-tandem2021https://spatial.chat/s/bilingual-tandem2021. Na tej spletni strani se boste lahko premikali po sejni sobi s svojim avatarjem in neformalno in samostojno začeli govoriti z drugimi udeleženci. V treh različnih sobah se bomo pogovarjali italijansko, slovensko in angleško.

  Povezali se bomo ob 20. uri in dve nadaljnji uri boste lahko našli prijatelje, ki se želijo naučiti vašega maternega jezika in s katerimi boste lahko vadili jezik, ki se ga želite naučiti vi. Če ste materni govorec katerega koli od teh jezikov in bi radi kot učitelj vadili kateri koli drug jezik (poleg predlaganih jezikov), nam pišite in odprli bomo novo sobo posebej za vas.


  Kako se priklopiti na spletno mesto “Spatial chat”?
  Za vse udeležence bo spletna komunikacija potekala s pomočjo spletne aplikacije „Prostorski klepet“, ki služi organizaciji spletnih druženj. Udeleženci se lahko udeležijo spletne komunikacije in uživajo v neposredni interakciji v realnem času samo s premikanjem svoje ikone. Preden se nam pridružite, preberite naslednja navodila.
  Korak 1. Dostop do URL-ja prostorskega klepeta
  Dostopite do prostorskega klepeta prek povezave https://spatial.chat/s/bilingual-tandem2021, vnesite svoje ime in kratko predstavitev (katere jezike govorite in katere bi radi govorili). Nato kliknite »Nadaljuj« in že vstopite v prostorski klepet.
  Korak 2. Pogovor z drugimi ljudmi
  V prostoru za klepet je vsaka oseba prek spletne kamere predstavljena s krogom, kot je prikazano spodaj (uporaba kamere ni nujna.) Na isti način so predstavljeni tudi drugi udeleženci. Ko je vaš krog blizu drugih udeležencev, lahko jasno slišite njihove pogovore; če pa se premikate stran, je tudi njihov pogovor vedno tišji.