Piše: Matic Pavlič, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani

Nastanek Jezika

Čeprav obstaja ogromno teorij, moramo priznati, da niti približno ne vemo, zakaj in kdaj se je razvil jezik (morda ravno zato obstaja toliko teorij). Vsekakor pa vzrok za nastanek jezika ni mogel biti v večji uspešnosti lova na mamuta, saj pri lovu ni ne potrebno ne koristno preveč besedičiti. Dovolj je nekaj klicev ali, še bolje, nekaj pantomime, da se žival ne ustraši in zbeži. Jezikoslovci se zato nagibajo k temu, da je človeški jezik nastal po spletu okoliščin. Vendar pa je v trenutku očitno povzročil velikansko prednost za tiste praljudi, ki so ga uporabljali.

Zakaj človek potrebuje jezik?
Zopet vprašanje brez jasnega odgovora. Morda so prafantje lažje osvojili srce svoje praizvoljenke s šepetanjem zaljubljenih besed kot pa s kazanjem mišic. Dejstvo pa je, da se je jezik kot požar razširil po celotni človeški skupnosti. Do danes namreč na svetu niso odkrili ljudstva, ki ne bi uporabljalo jezika. Podobno tudi nikjer ne boste našli mravlje, ki se ne bi sporazumevala s feromoni – ali čebele, ki se ne bi sporazumevala s čebeljim plesom.

Jezik je človekova osebna izkaznica
Čebeljega plesa ni izumila nobena za ples posebej nadarjena čebelja koreografinja. Obvladanje čebeljega plesa je za čebele pač posledica tega, da imajo čebelje možgane, ki usmerjajo njihovih šest nog in otresanje zadka. Podobno tudi človeški mladič pridobi veščino jezika povsem nagonsko, saj ga k temu usmerjajo človeški možgani. Človeški jezik je torej način sporazumevanja, ki določa samo bistvo človekovega bitja. Če si človek, potem obvladaš človeški jezik.

Samostojen jezikovni center
Zato lahko sklepamo, da je za jezik v možganih zadolžen poseben jezikovni center, ki je ločen od drugih centrov, ki uravnavajo na primer naše spomine, logično mišljenje, sklepanje, asociacije in druge miselne dejavnosti. Med jezikom in mišljenjem torej ni enačaja. Komuniciramo in mislimo namreč lahko brez jezika.

Literatura:
- Marija Golden, 1996: O jeziku in jezikoslovju. Ljubljana, Filozofska fakulteta.
- Steven Pinker, 2010: Jezikovni nagon – kako um ustvarja jezik. Ljubljana, Modrijan.