Pošta(rji) – dvojezične delavnice za otroke

V okviru projekta Večjezičnost velja se povezujemo z različnimi vzgojno-izobraževalnimi ustanovami in organizacijami, na primer z Mladinskim centrom v Novi Gorici. Skupaj organiziramo zimske in poletne počitniške dejavnosti za otroke. Odrasli bi bili morda začudeni, otroci pa brez posebnih pomislekov sprejmejo, da so tudi znanstveniki lahko oblečeni v kratke hlače in da eksperimenti na prvi pogled nič ne dišijo po kakšni zanimivi eksploziji. In jezikovni SO eksperimenti ZELO JASNO kažejo: dandanes je pametno poznati vsaj kakšno besedo v tujem jeziku …

… Na primer pozdrav: Ahlan! Zdrasti! Nǐ hǎo! Hallo! Hey! Salut! Hug! Yasou! Shalom! Hē! Salam! Ciao! Suosdei! Anyoung! Hej! Cześć! Oi! Hei! Privet! Hujambo! Selam! Chào! Sawubona!

Pozdravi v nekaterih jezikih so si podobni, ker sodijo v isto jezikovno družino. V katero skupino jezikov sodi slovenščina? In madžarščina? In mandarinščina ali svahili? Vse otroke vabimo, da se nam pridružijo na jezikovnih delavnicah. Po skupinah bomo tekmovali, katera bo uspela po nabiralnikih razvrstiti čim več kartic, na katerih so pozdravi in imena različnih jezikov. Na nabiralnikih so izpisani seznami jezikov po jezikovnih družinah: en nabiralnik za romanske, drug za slovanske, ugrofinske, indoiranske, avstoazijske in germanske jezike. Obljubljamo veliko smeha in tekanja – in lep spomin in ogromno znanja. Zakaj? Ker večjezičnost velja!

Če se želite udeležiti naše delavnice, spremljajte naše FB in Twitter profile – ali pa se obrnite neposredno na nas in z veseljem bomo delavnico izpeljali za vas v vašem vrtcu ali organizaciji, na šoli ali drugi ustanovi.